Haberler - Hayvan kayıt sistemi Duyurusu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların tamamını küpeleyerek tescil etmek üzere “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” ile “Koyun ve Keçi Türü Hayvanların tanımlanması” Yönetmeliği 2 Aralık 2011 tarihli resmi gazetede yayımladı.

Yönetmeliğe göre büyükbaş hayvanların tescili 6 ay içinde tamamlanacak. Küçükbaş hayvanların tamamı da bir yıl içinde küpelenerek kayıt altına alınacak. Hayvanla ilgili doğum, ölüm, hastalık, kesim, sağlık, nakil ile ilgili bilgiler 3 yıl saklanacak. Büyükbaş hayvanını kayıt altına aldırmayan sahiplerine hayvan başına 500 TL para ceza uygulanacak. Ayrıca hiçbir destekten de yararlandırılmayacak. Kayıtlar sayesinde kurbanlık hayvanların yaşını doldurma tartışması da sona erecek.

Yeni düzenleme hayvan sahiplerine de önemli sorumluluklar yüklüyor. Hayvan sahibi, işletme veya işletmelerini tescil ettirmek, işletme plakasını takmak ve tescil edilen hayvanların tanımlanmalarını sağlamakla görevlendiriliyor. Doğum, ölüm, kesim, zorunlu kesimleri ile işletmeden olacak tüm hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmak ve bu kayıtları bildirmeleri zorunlu kılınıyor. Her bir sığır cinsi hayvanın işletmeye gelişinden ve ayrılışına kadar hayvanın pasaportunun yanında bulunması gerekiyor.

Alıcı ve satıcıların aldıkları veya sattıkları sığır cinsi hayvanların hayvan sağlığı ve refahı, alım ve satışları il veya ilçe müdürlüklerine bildirme yükümlülüğü getiriliyor. Bu arada yönetmelikte, Kurban Bayramı nedeniyle kesilen hayvanın düşülmesi için kulak küpeleri ve hayvan pasaportları 7 gün içinde en yakın il ilçe müdürlüğüne teslim edilmesi isteniyor.

Hayvanlarla ilgili veritabanında, her bir sığır cinsi hayvan için, bireysel tanımlama numarası, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, annesinin bireysel tanımlama numarası veya Avrupa Birliği üye ülkeleri dışındaki ülkelerden ithalat halinde ise orijin tanımlama numarası ile bağlantılı bireysel tanımlama numarası yer alacak. Ayrıca satış, ölüm veya zorunlu kesim mutlaka kaydedilecek. Yönetmelik hükümlerine göre tanımlanmamış sığır cinsi hayvanın kendisine ait olduğunu ispat edemeyen kişinin hayvanı elinden alınarak, kaçak hayvan bulundurmaktan para cezası uygulanacak.

İlgililere önemle duyurulur.

1. - Başkan'ın Mesajı
  2. - Başkan'ın Özgeçmişi
  3. - Başkan'ın Albümü
  4. - Başkan'a Mesaj Gönder
Esnaf ve Sanatkarlarımızın geleceğini etkileyen, en büyük sorun sizce nedir?
  1. Faydalı Bilgiler
  2. Beslenme ve Gelişim